PUENTE VIEJO
PUENTE VIEJO
PUENTE VIEJO
Pedralba, situada en la margen izquierda del río Turia, ha sido siempre un punto estratégico a la hora de cruzar de una parte a otra del Turia. Pese a que la travesía se podía hacer vadeando el río, esta práctica no estaba carente de riesgos y limitaciones, sobre todo en las épocas de crecidas, de ahí que el medio idóneo fuera el puente. Así pues, desde tiempos remotos, Pedralba contó con un estratégico puente. No es casualidad que en el antiguo y tradicional romance que caracteriza a los pueblos relacionados con el Turia se diga: En Pedralba la buena puente, por debajo pasa el río.
El que aquí se denomina Puente Viejo sufrió varias avenidas, aunque finalmente fue destruido por el hombre. A falta de documentos escritos, no sabemos con certeza cuándo fue construido. Aun así, la tradición lo sitúa hacia 1720, fecha acorde con los acontecimientos históricos y con sus características constructivas. Sustituyó al verdadero viejo puente medieval, destruido en 1706.
El nuevo puente fue una obra de sillería. Constaba de dos pretiles y cuatro pilares con tajamares contra la corriente. No sabemos si en origen poseía arcos, pues la obra original llegó muy maltrecha al año 1885, momento en que se construía la carretera de Cuart a Domeño y nuestro puente fue cubierto con una estructura metálica de 54 metros de longitud por 5 de ancho.
La riada de 1897 arrancó la sobrecubierta metálica, pero sin dañar la obra de sillería antigua. En 1901 se volvió a reponer la pasarela metálica, que prestó su servicio hasta la violenta avenida de 1957. Entonces, se prefirió aprovechar los pilares de un nuevo puente empezado a construir aguas arriba años antes. Los pilares de nuestro Puente Viejo, que habían resistido a tantas avenidas, fueron irracionalmente tachados como los causantes del alto nivel y violencia alcanzados, por lo que fueron dinamitados hacia 1975.
Pedralba, situada en el marge esquerre del riu Túria, ha sigut sempre un punt estratègic a l’hora de creuar d’una part a una altra del Túria. Malgrat que la travessia es podia fer superant el riu, esta pràctica no estava mancada de riscos i limitacions, sobretot en les èpoques de crescudes, d’aquí ve que el mitjà idoni fora el pont. Així doncs, des de temps remots, Pedralba va comptar amb un estratègic pont. No és casualitat que en l’antic i tradicional romanç que caracteritza als pobles relacionats amb el Túria es diga: En Pedralba la buena puente, por debajo pasa el río. El denominat Puente Viejo va patir diverses avingudes, encara que finalment va ser destruït per l’home. Mancant documents escrits, no sabem amb certesa quan va ser construït. Així i tot, la tradició ho situa cap a 1720, data d’acord amb els esdeveniments històrics i amb les seues característiques constructives. Va substituir al veritable vell pont medieval, destruït en 1706.
El nou pont va ser una obra de cadirat. Constava de dos muralletes i quatre pilars amb tallamars contra corrent. No sabem si en origen posseïa arcs, perquè l’obra original va arribar molt malparada a l’any 1885, moment en què es construïa la carretera de Cuart a Domeño i el nostre pont va ser cobert amb una estructura metàl·lica de 54 metres de longitud per 5 d’ample.
La riuada de 1897 va arrancar la sobrecoberta metàl·lica, però sense danyar l’obra de cadirat antic. En 1901 es va tornar a reposar la passarel·la metàl·lica, que va prestar el seu servici fins a la violenta avinguda de 1957. Llavors, es va preferir aprofitar els pilars d’un nou pont començat a construir aigües arriba anys abans. Els pilars del nostre Pont Vell, que havien resistit a tantes avingudes, van ser irracionalment ratllats com els causants de l’alt nivell i violència aconseguits, per la qual cosa van ser dinamitats cap a 1975.
COMENTAN/comenten
PUENTE VIEJO
PUENTE VIEJO
“Cuando te vas fuera del pueblo y llegas con el autobús y ves el río dices: ya estoy en casa” Esther.
“Tenemos un río muy bueno y muy fresco, es maravilloso. Cuando era joven iba con mis hijos, ahora voy con mis nietos”. Fina.
“Quan te’n vas fora del poble i arribes amb l’autobús i veus el riu dius: ja estic a casa” Esther.
“Tenim un riu molt bo i molt fresquet, és meravellós. Quan era jove anava al riu amb els meus fills, ara vaig amb els meus nets” Fina.