EL HORTET
EL HORTET
EL HORTET
Partida del término municipal de Pedralba, situada al NE del casco urbano, sobre terrenos calizos y arcillosos. Queda encajada entre el barranco de La Pedrera, por el NE, y el del Oliveral, por el SO. Su nombre, “huertecillo”, parece hacer referencia a la existencia antaño de una pequeña zona de regadío, aunque hoy toda su superficie está ocupada por cultivos de cítricos. La variante norte de circunvalación de Pedralba discurre paralela a ella, por la parte del barranco de La Pedrera.
En tiempos pretéritos, el Camino de Liria salía de Pedralba por “El Bario” y continuaba por los terrenos de esta partida, pudiéndose observar todavía “La Jipe” – Aljibe – que servía para proveer de agua a los viajeros y sus acémilas, antes de seguir camino hacia Liria, Las Alcublas, El Villar o las poblaciones más altas de la montañosa comarca de La Serranía.
El camino de Liria a Pedralba ya aparece citado en el Llibre del Repartiment, en 1249, en el término de Liria, bajo la denominación de Caminum de Petralba. Pero el espacio de la partida del Hortet estuvo ocupado por asentamientos humanos rústicos desde mucho antes: en primer lugar, por los Íberos, cuyos restos de hábitat y cultura material que aquí se han documentado se fechan entre finales del siglo III y el I a. C., teniendo continuidad en época romana con la construcción de una villa en el siglo I d. C., que sobrevivió hasta el siglo V d. C. En aquel momento, cuando la inestabilidad política fue abandonada, se buscó un nuevo asentamiento que presentara una mayor seguridad al quedar oculta y alejada de las transitadas vías de comunicación, dando lugar así al origen del asentamiento de la actual Pedralba.
Partida del terme municipal de Pedralba, situada al NE del nucli urbà, sobre terrenys calcaris i argilencs. Queda encaixada entre el barranc de La Pedrera, pel NE, i el de l’Oliveral, pel SO. El seu nom, “hortet”, sembla fer referència a l’existència antany d’una xicoteta zona de regadiu, encara que hui tota la seua superfície està ocupada per cultius de cítrics. La variant nord de circumval·lació de Pedralba discorre paral·lela a ella, per la part del barranc de La Pedrera.
En temps pretèrits, el Camí de Llíria eixia de Pedralba per ¨El Bari¨ i continuava pels terrenys d’esta partida, podent-se observar encara ¨La Jipe¨ – Aljub – que servia per a proveir d’aigua als viatgers i el seu bestiar, abans de seguir camí cap a Llíria, Les Alcubles, El Villar o les poblacions més altes de la muntanyenca comarca de La Regió muntanyenca.
El camí de Llíria a Pedralba ja apareix citat en el Llibre del Repartiment, en 1249, en el terme de Llíria, sota la denominació de Caminum de Petralba. Però l’espai de la partida de l’Hortet va estar ocupat per assentaments humans rústics des de molt abans: en primer lloc, pels Ibers, les restes d’hàbitat dels quals i cultura material que ací s’han documentat es daten entre finals del segle III i l’I a. C., tenint continuïtat en època romana amb la construcció d’una vila en el segle I d. C., que va sobreviure fins al segle V d. C. En aquell moment, quan la inestabilitat política va ser abandonada, es va buscar un nou assentament que presentara una major seguretat en quedar oculta i allunyada de les transitades vies de comunicació, donant lloc així a l’origen de l’assentament de l’actual Pedralba.
COMENTAN/comenten
EL HORTET
EL HORTET
“Es muy bonito estar rodeados de naturaleza, puedo ir todos los días al río o las montañas. Me han dado trabajo toda la vida, cogiendo garrofas, olivas, cortando uva, cazando, pescando…”. Salvador Cervera “Bonanza”.
“És molt bonic estar envoltats de natura, puc anar tots els dies al riu o a les muntanyes. M’han donat treball tota la vida, collint garrofes, olives, raïm, caçant, pescant…”. Salvador Cervera “Bonanza”.